Park de la Cituatdella

av admin den augusti 17, 2009

Parken var ursprungligen ett befäst citadell till skydd mot yttre fiender. Det uppfördes av kung Filip V i början av 1700-talet. Med åren försvann eller försvagades hoten mot den katalanska huvudstaden och citadellet revs bitvis ner för att ge plats åt en framväxande, fantastisk park. Mot slutet av 1860-talet var det mesta av parken färdigt.

Till stor del består parken av ett ansenligt grönområde med konstgjord sjö i mitten. Här finns ett sjudande fågelliv med bland annat vilda papegojor som häckar i palmerna. Om du vill kan du hyra en liten roddbåt och ta en liten romantisk båttur tillsammans med din älskade ute på sjön. Inne i parken ligger även ett zoo med fler än 7000 djur.

I parkens norra del hittar du triumfbågen – Arc de Triomf. Den uppfördes till världsutställningen år 1888. Triumfbågen uppfördes av Joseph Vilaseca med viss assistans av en ung Antoni Gaudi. Den fabulösa triumfbågen fungerade som entré till världsutställningen. Än i dag  är triumfbågen en mycket imponerande syn och den befinner sig i toppskick.

Missa heller inte Cascada-fontänen som skapades av Antoni Gaudi och Joseph Fonteseré. Den storslagna fontänen räknas allmänt som en av världens absolut vackraste. I parken hittar du även det katalanska parlamentet i byggnad från 1700-talet. Accessen dit in är dock tämligen begränsad. Man kan även besöka det Moderna Museet som ligger i anslutning till Park de la Ciutadella.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: