La Sagrada Familla

av admin den augusti 17, 2009

La Sagrada Famila har en otrolig rymd. Katedralen är formad som ett latinskt kors och har re fasader och fem nav. Mest utmärkande är dock det 100 meter höga tempeltornet vars spiror har drag av både gotisk arkitektur och modernism. På så sätt kombinerar La Sagrada både konservatism och avantgardism i en sällsam symbios. Hela byggnaden är täckt med detaljer såsom keramik, mosaik och skulpturer av människor och djur. Formerna är säregna – ett starkt kännetecken för Gaudi.

Byggandet av La Sagrada Familla antogs av stadens mästerarkitekt, Anton Gaudi, med stor energi. Gaudi var i den tidiga 30 års åldern när han antog projektet och han lade ner sin själ i katedralen. Gaudi hoppades kunna avsluta verket under sin livstid, men så blev det inte; än idag bygger man fortfarande på katedralen, 80 år efter att Antoni Gaudi gick ur tiden. Fortfarande arbetar man på en ofantlig kupol som ska sträcka sig 170 meter ovan marken. Tillbyggnaden sker fortfarande med stor respekt för Gaudis originalidéer.

Att besöka La Sagrada Familla kostar 11 Euro. Öppettiderna är 09.00-18:00 under oktober-mars. Under april-september är katedralen öppen till klockan 20.00. Miljontals turister besöker La Sagrada Familla – året om – så därför kan det vara en god idé att vara tidigt ute på morgonen för att i lugn och ro kunna beundra katedralens enorma prakt.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: