Basilica de la Mercér

av admin den augusti 17, 2009

Basilica de la Mercér byggdes på 1700-talet och ligger i hamnområdet. Den praktfulla basilikan är uppförd katalansk barockstil och tillhör Barcelonas mest framträdande arkitekturiska skapelser. Den är även ett av få inslag av barock arkitektur i hela Barcelona. Redan på 1200-talet stod en enklare kyrka på platsen där Basilica de la Mercér nu står. Nuvarande kyrka ritades av arkitekten Josep Mas och stod färdig år 1775.

Uppe på taket hittar du statyn med jungfru Maria bärandes Jesusbarnet i famnen. Vid torget alldeles framför kyrkan bodde den unge Pablo Picasso. Familjen Picasso flyttade till Barcelona år 1895 och Pablos far fick anställning som lärare vid en konstskola i staden. Byggnaden ”La Lljota” står fortfarande kvar nere vid hamnen. Vid kyrkan finns även en liten minnestavla där du kan läsa om hans leverne i Barcelona. Pablo hade egen ateljé viv Carrier de la Plata.

I folkmun kallas kyrkan endast för ”La Merce”. Den är mycket populär bland Barcelonas invånare. Inträdet är fritt, men vid vissa större högtidligheter kan tillträdet till kyrkan vara begränsat. Som kuriosa kan nämnas att jungfru Maria betraktas lite som stadens skyddshelgon av Barcelonaborna. När något av stadens många framgångsrika idrottslag vinner en ligatitel så beger sig hela laget till Basilica de la Mercér för att uttrycka sin tacksamhet till jungfrun.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: