Barcelonas Katedral

av admin den augusti 17, 2009

Barcelonas katedral på engelska The Cathedral of Santa Eulia och på katalanska La Seu är den spanska ärkebiskopens säte. Denna storslagna gotiska katedral byggdes mellan 1200-1400 – talet. Det mesta konstruktionsarbetet gjordes dock under 1300-talet – ett sekel då digerdöden härjade och de spanska katolikerna trodde att en pampig katedral och ett än mer underdånigt bedjande skulle skydda dem från guds vrede. I mitten på 1450-talet stod Barcelonas majestätiska katedral äntligen klar. Resultatet var ingenting annat än magnifikt med en kyrka bestående av fem mittgångar, varav två kapell på ömse sidor av de yttre gångarna.

Katedralen är byggd till åminnelse av Eulia av Barcelona, ett av Barcelonas två skyddshelgon. Enligt traditionen led den unga jungfrun martyrdöden under romarnas grymma styre av provinsen Spanien. Eulias kropps sägs vara begraven i katedralens krypta. Vid kyrkan finns ett kloster med tretton gäss. Gässen symboliserar ett år vardera i Eulias tretton år korta liv.

Även om du inte är intresserad av vare sig religion eller historia så är Barcelonas katedral väl värd ett besök. Dess skönhet är verkligen anslående. Den yttre fasaden går i neo-gotisk stil med dekorationer av änglar och helgon avbildade på de fem(!) huvudingångarna. Huvudentrén är full med fantastiska skulpturer föreställande uråldriga kungar, änglar och profeter. San Ivo –entrén är också spektakulär med marble och sten hämtad från Montjuic.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: